Eiga

breaking news

(dai si gein)


filmoversigt anmeldelse bedømmelse fakta
Breaking News

Breaking News

Breaking News

Breaking News

» Se slideshow...
Johnnie To har været med længe. Han gjorde sig bemærket allerede i slutningen af 80'erne og begyndelsen af 90'erne med film som The Barefoot Kid (1993), fantasy-klassikerne The Heroic Trio (1993) samt The Heroic Trio 2: Executioners (1993) og den noget oversete, men meget seværdige, The Big Heat (1988). Tos produktion er omfattende, og han har instrueret film i stort set alle genrer. Breaking News er et actiondrama med et budskab.

En flok bankrøvere har forskanset sig i en beboelsesejendom, og politiet har derefter belejret bygningen. Den hårdkogte og lettere kyniske Rebecca Fong (Kelly Chen) leder aktionen, og hun bliver snart klar over, at forbryderne er både effektive og snedige. Efter et udfald mod gruppen, går Rebecca til pressen og giver det indtryk, at indsatsen var en succes, selvom en del betjente blev skudt eller såret. Røverne svarer igen med optagelser, der viser politiets fejl og manglende organisation. Nu begynder en kamp om offentlighedens gunst, og da røverne opnår et næsten fortroligt forhold til den familie, de holder som gidsler, bliver det sværere og sværere for Rebecca at opretholde det ønskede billede i medierne af forbryderne som udelukkende onde og kyniske. Samtidig er en nidkær politibetjent (Nick Cheung) i gang med at udføre sin egen private plan for at få uskadeliggjort gruppen.

Breaking News er en fryd for øjet. Ligesom instruktørens mesterværk PTU (2003) er filmen fyldt med tekniske finesser. Hele åbningsscenen er én lang optagelse uden klipning, og kameraet bevæger sig glidende og næsten hypnotisk frem gennem Hongkongs gader og gangene i det store boligkompleks. De seneste år har Johnnie To gjort det til et af sine varemærker at lave film i en flydende, ekspressionistisk stil, hvor kameraet ind imellem svæver og drejer, men aldrig bliver hektisk eller hakkende. Også filmenes musik betyder meget, og det er helt tydeligt, at Johnnie To har valgt underlægningsmusikken i Breaking News med omhu, for scenerne druknes ikke i flad guitarrock eller sukkersød Kanton-pop. Det hele smelter sammen til en helhed, hvor musik, klipning og filmning komplementerer hinanden perfekt.

Men al denne fokusering på udseendet og det specielle Johnnie To-"look" giver bagslag i Breaking News. Historien bliver ladt lidt i stikken, og personerne folder sig aldrig rigtig ud for tilskuerne. De er og bliver en slags statister i Johnnie Tos stiliserede og æstetisk smukke univers. Heller ikke temaet om mediernes rolle og den medieskabte virkelighed slår i gennem. Pointerne bliver noget gumpetunge og næsten ufrivilligt komiske, som da forbryderne via webcam filmer deres middag sammen med gidslerne, og politiet så straks selv sætter sig til at spise. Samtidig får de også lige bespist hele pressekorpset. Breaking News forsøger at problematisere mediernes ønske om stadig mere dramatik, vold og konflikt, men mister fokus og ender som en kun delvis vellykket actionfilm.


helene hindberg, 19. april 2005


filmoversigt anmeldelse bedømmelse fakta

Breaking Newsjohnnie to

hongkong 2004

90 min.