Eiga

alle   realfilm   anime
2004 2005
jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec

Den danske anime-festival J-popcon afholdes ...

24/10/04

I starten af november samles animefans igen i Valby, hvor arrangementet J-popcon for tredje gang afholdes. Hovedformålet er at se en masse interessant anime, men der foregår også andre relaterede ting. Jeg har talt med tegneren Marie Mortensen, der er en af de gæve anime-piger bag arrangementet.Rune > Efter den første J-popcon i 2000 gik der tre år, før arrangementet blev gentaget i 2003. Det er den generelle opfattelse, at arrangementet sidste år præsenterede et stort fremskridt i det generelle indhold og opbakning. Hvordan forventer I årets arrangement vil være i forhold til de tidligere?


Marie > Vi forsøger altid at forbedre arrangementet og gøre alting bedre for hver gang. Efter festivalen tager vi til efterretning, hvilke inputs vi har fået fra deltagerne. Sidste år var der nogle events på programmet, som vi ikke havde prøvet før, der blev en stor succes, så det er selvfølgelig ting, vi gerne vil gentage. Det tekniske udstyr til filmforevisningerne bliver selvfølgelig også hele tiden bedre. Med hensyn til opbakning er der intet, der tyder på, at der vil komme færre interesserede til festivalen i år - tværtimod. Der har været mange forhåndstilmeldinger og stor interesse fra forskellige medier.


Rune > Der har tidligere været lidt kritik af, at I har været sent ude med det eksakte filmprogram for arrangementet og det samme er tilfældet igen i år. Kan du fortælle lidt konkrete detaljer om programmet? Er der nogle specielle højdepunkter?


Marie > Filmprogrammet bliver først offentliggjort ved arrangementets start. Det er der flere forskellige grunde til. For det første kommer der altid sidste-øjebliksændringer, når man planlægger sådan nogle arrangementer. Det er jo et stort program med mange timers filmforevisninger, så det kan ikke undgås. Og vi har ikke lyst til at skuffe nogen ved at love en ting og så ændre programmet et par dage før festivalen. En anden ting er, at vi bestræber os på at vise helt nye film og serier, som netop er kommet ud i Japan. Derfor kan vi ikke lægge et program måneder i forvejen. Og endelig må det også gerne være en spændende overraskelse til deltagerne.


Rune > Hvad er det generelt I går efter, når I udvælger, hvad der skal vises? Det er jo langt fra bare de traditionelle klassikere man støder på, men også mange relativt nye og ukendte titler. Hvilket kriterier har I for de film og serier, der udvælges til fremvisning?


Marie > Forskellighed og kvalitet er nøgleord for os. Vi vil gerne vise, hvor bredt et udvalg der er inden for japansk animation, og det gør, at vi viser film og serier i mange forskellige genrer til forskellige målgrupper. Vi viser ikke noget pornografisk, men ellers er der sjove, alvorlige, realistiske og eventyragtige titler. Som før nævnt vil vi gerne vise folk nogle helt nye replica uhren deutschland film og serier, men vi vælger også at vise nogle få klassikere, for dem er der altid et stort ønske om at se. Endelig vises der nogle helt andre ting, end hvad folk kan tænde for deres fjernsyn og se eller gå ned i en tegnefilmsbutik og købe.


Rune > Med al den anime, der vises i løbet af arrangementet, hvilke muligheder har man så som normal deltager for at bedømme, hvad der er værd at se? Er det ikke lidt en jungle at finde rundt i, for mange deltagere?


Marie > Når man ankommer til festivalen og får sit adgangsskilt i receptionen, får man også et filmprogram og en såkaldt conbog. Det er en tryksag, som, udover at indeholde ordensregler og information om arrangementet, også har omtaler af filmprogrammet. Så kan man i ro og mag sætte sig i den hyggelige sofagruppe eller stå sammen med sine venner og læse lidt om de forskellige titler og lægge sit eget personlige program.


Rune > At se en masse anime er selvfølgelig det primære formål med J-popcon, men der foregår også en masse andre aktiviteter under arrangementet. Kan du fortælle lidt om disse?


Marie > Det er vigtigt for os, at J-popcon giver mulighed for at deltage i mange forskellige events. Selvom man er filmelsker og til tider ville ønske, man kunne være i fire biografer samtidig, er det jo ikke sikkert, at man har lyst til at sidde og kigge på et lærred 24 timer i døgnet. Og der er også folk, som kommer til arrangementet for måske at se et par enkelte film, men bruge meget tid på at møde nye mennesker, snakke med ligesindede og deltage i de mange aktiviteter.

Traditionen tro har vi en kostume-konkurrence. At klæde sig ud som figurer fra japansk animation er i Japan og det øvrige udland en meget stor ting. Det bliver normalt kaldt "cosplay". Også i Danmark er der flere og flere, der synes det er skægt. Nogle kommer i deres kostume og går rundt i det under hele festivalen. Selve konkurrencen foregår sådan, at deltagerne bliver præsenterede og kommer ind foran publikum én efter én. Nogle vender sig bare rundt et par gange, så folk kan se deres kostume, mens andre har gjort virkelig meget ud af at indøve en scene fra en tegnefilm eller en sang, som den person, de forestiller, synger. Derefter bliver der så udvalgt et par vindere (for bedste kostume og bedste optræden), og til sidst står cosplayerne gerne og poserer lidt for alle de fans, der gerne vil have billeder af rigtige, levende tegnefilmsfigurer med hjem. Personligt synes jeg, at cosplay er noget af det sjoveste på J-popcon. Det er virkelig nogle flotte og vellignende kostumer, som mange stiller op i.

Andre events, som kommer til at finde sted, er quizzer, hvor man kan vinde præmier for at vide en masse om anime og manga. Der er også mere kreative udfordringer som karaoke, hvor man kan prøve kræfter med japansk popmusik og en dub-workshop, hvor man kan lægge stemme til en tegnefilm. Sidste års dub-workshop gik hen og blev meget underholdende, og man hører stadig folk citere de replikker, som der blev sagt under optagelserne. Sidste år kunne vi lørdag aften byde på koncert med Pompom Boots, et svensk/japansk popband, og de kommer igen i år, så man kan få mulighed for at danse eller bare lytte til musikken. Det samme gælder, når vores DJ kommer på scenen.

Vi har også et forhandlerrum, der ikke som sådan er et event, men det er en glimrende mulighed både for at gøre nogle indkøb af tegneserier, tegnefilm, merchandise og så videre, samt at møde de foreninger og fanklubber, som er stillet op med et bord, hvor de gerne fortæller folk om, hvad det er, de brænder for. I år kan vi i øvrigt som noget nyt præsentere en Beyblade-konkurrence med masser af præmier samt en fuld animationsworkshop.


Rune > Det lyder jo ganske overvældende. Hvor interesseret skal man så være i emnet, for at få en god oplevelse ud af J-popcon?


Marie > Hvis man har læst noget af den manga, der er udgivet på dansk eller er interesseret i japansk filmkunst eller kultur i en eller anden afskygning, eller bare er nysgerrig over, hvad det er for et arrangement, der finder sted den weekend, så skulle man gerne kunne få noget ud af at komme til festivalen. Det er gratis at komme ind til udstillingen og i forhandlerrummet, så er man ikke helt sikker på, om det er noget for én, kan man altid starte der.


Rune > Hvordan er den typiske deltager og hvor mange kommer der af dem?


Marie > Deltagerne på festivalen er meget forskellige. Nogle har været fans af japansk animation i årevis, andre har bare læst et par mangaer og andre igen har en baggrund i animation eller almen filminteresse. På grund af vores varierede program - både hvad angår film og events - er det muligt for dem alle at få en god og spændende oplevelse. De typiske deltagere er nok unge mennesker i 15-35-årsalderen, der har læst noget manga, måske surfet på internettet efter information og købt animefilm på DVD, som de kunne lide og godt kunne tænke sig at se mere i samme retning. I alt forventer vi omkring 300 deltagere plus alle dem, der kommer forbi lørdag eller søndag for at se den gratis del af festivalen.


Rune > Det er vel ingen hemmelighed, at de anime- og manga-interesserede tidligere udgjorde en relativt lille og hård kerne. Hvordan vurderer du at dette har udviklet sig på de fire år, der er gået siden det første arrangement?


Marie > Det er klart, at de danske udgivelser af anime og manga i de sidste år har ændret billedet af, hvem der interesserer sig for anime og manga. Tidligere var det mest tegneserie-fans, som gik i tegneseriebutikker for at finde det, de ledte efter, mens det nu er mange unge, der har læst og set, hvad der er udgivet i Danmark, og som gerne vil vide mere og se flere tegnefilm. Der er også kommet mange flere fanklubber og foreninger til - både for anime og manga som sådan, men også interessegrupper for forskellige dele af japansk popkultur som for eksempel japansk rock eller tøjmode. Og medlemmerne af dem er også meget interesserede i J-popcon. Så generelt kan man vel sige, at diversiteten blandt fansne er blevet meget større i takt med at interessen er vokset i den brede befolkning.


Rune > Hvad er fremtidsplanerne for J-popcon? Er et arrangement til næste år allerede i tankerne og hvad skal der ske med festivalen på længere sigt?


Marie > Der er da bestemt planer om at fortsætte traditionen med flere J-popcon'er. Interessen for anime og manga er jo stigende i Danmark, så vi ser også på mulighederne for eventuelt at udvide konceptet med satellit-events. Men lige nu er vores fokus selvfølgelig på den forestående festival.


Rune > I hvert fald held og lykke både med årets festival og hvad det måtte blive til i fremtiden. Det er et særdeles positivt arrangement. Tak for din deltagelse.


Marie > Selv tak.


J-popcon 2004 foregår i weekenden fredag 5. november til søndag 7. november. Læs mere om arrangementet på www.j-popcon.dk. Udover alt det nævnte byder årets arrangement også på muligheden for at snakke nærmere med et par af folkene bag Eiga, som vil være til stede i forhandlerrummet ved Eiga-bordet.
rune j. keller